Kuchnia chi??ska
1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki piÄ?ciu przypraw": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego
1 1/2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
2 posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
2 posiekane zÄ?bki czosnku
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
1 1/2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??eczki cukru
2 ??y??eczki grubej soli
1 1/2 ??y??eczki pieprzu syczua??skiego lub pieprzu czarnego
10 listk??w sa??aty lub placki mandary??skie
6 ??y??ek sosu ??liwkowego |
S??l po??Ä?czyÄ? z "piÄ?cioma przyprawami" i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, natrzeÄ? paski miÄ?sa, odstawiÄ? na 30 min. Olej rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, w??o??yÄ? po??owÄ? miÄ?sa, zamieszaÄ?, sma??yÄ? 3 1/2 min, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? w cedzaku, prze??o??yÄ? do miski. Sma??yÄ? pozosta??e miÄ?so. WlaÄ? sos sojowy do miÄ?sa, posypaÄ? cukrem, dok??adnie wymieszaÄ?. Dwie ??y??ki oleju, w kt??rym sma??ono miÄ?so, wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, dodaÄ? imbir, czosnek, s??l i pieprz, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? przez 25 sek, w??o??yÄ? usma??one miÄ?so, mieszaÄ? na ogniu tak, aby sos pokry?? miÄ?so. Prze??o??yÄ? miÄ?so na gorÄ?cy p????misek. Kawa??ek miÄ?sa u??o??yÄ? na listku sa??aty lub na placku, posmarowaÄ? sosem ??liwkowym, za??o??yÄ? boki, zwinÄ?Ä? jak nale??nik. Proporcje: dla 5 -10 os??b, kiedy podajemy inne potrawy
|