Kuchnia chi??ska
1/2 kg ??opatki wieprzowej (bez ko??ci)
4 szklanki oleju
1 ??y??ka oleju
3 ??y??ki pszennej mÄ?ki
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??ka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki soli
1 jajo
Sos octowy:
3 ??y??ki winnego lub owocowego octu (8%)
3 ??y??ki cukru
1 ??y??ka sosu sojowego
2 ??y??ki wywaru I lub 2 ??y??ki wody
2 1/2 ??y??eczki "Jarzynki" lub "Vegety"
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej |
Sk??adniki sosu wymieszaÄ?, odstawiÄ?. MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 3 cm, starannie wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, odstawiÄ? na 30 min. Kostki miÄ?sa obtoczyÄ? w mÄ?ce. 4 szklanki oleju wlaÄ? do rondelka lub garnka, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu po 4-5 min sprawdziÄ? temperaturÄ?. Po??owÄ? miÄ?sa w??o??yÄ? w gorÄ?cy olej, zamieszaÄ? aby rozdzieliÄ? kostki sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, wybraÄ? i prze??o??yÄ? do cedzaka. Sma??yÄ? pozosta??e miÄ?so. Metalowym sitkiem usunÄ?Ä? zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzaÄ? (oko??o 3 min), sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor, wybraÄ?, osÄ?czyÄ?. PatelniÄ? mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, w??o??yÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek, zamieszaÄ? sos, wlaÄ? na patelniÄ?, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia i zgÄ?stnienia. WlaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?, dodaÄ? miÄ?so, starannie wymieszaÄ?, trzymaÄ? na ogniu 15 sek. PotrawÄ? podawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 3-4 os??b - z ry??em i warzywami
|