Kuchnia chi??ska
25 dag schabu lub ??opatki bez ko??ci
3 ??y??ki oleju
1 zÄ?bek czosnku pokrajanego w plasterki
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
Marynata:
??y??ki sosu sojowego
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??eczki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??eczki cukru
szczypta pieprzu
Warzywa:
3 szklanki wybranych warzyw
sa??ata pokrajana w 5 cm paski
szpinak pokrajany w 5 cm paski
cukinia lub ??wie??y og??rek przeciÄ?ty wzd??u?? na p???? i pokrajany w 1/2 cm uko??ne paski
pieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterki
ma??a marchew pokrajana w s??upki grubo??ci zapa??ki, obgotowana
1 cebula pokrajana w pi??rka
ma??y por (bia??a czÄ???Ä?) pokrajany w paski
3 ??y??ki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
Ä? ??y??eczki soli
1/4 - 1/2 ??y??eczki przyprawy chilli lub ostrej papryki (dowolnie)
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
3 ??y??ki wody |
MiÄ?so pokrajaÄ? w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dok??adnie wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, wymieszaÄ?, odstawiÄ? na 30 min. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? po??Ä?czyÄ? z wodÄ?. WiÄ?kszÄ? patelniÄ? rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 3 ??y??ki oleju, mocno podgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek i cebulÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 20 sekund. PosoliÄ? (Ä? ??y??eczki), wsypaÄ? wybrane jedno lub mieszankÄ? warzyw, posypaÄ? chilli, mieszajÄ?c przez podrzucanie sma??yÄ? do miÄ?kko??ci oko??o 2 minut, prze??o??yÄ? do cedzaka, odstawiÄ?. PatelniÄ? wymyÄ?, osuszyÄ?, mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? do lekkiego zrumienienia oko??o 20 sek. Plasterki miÄ?sa k??a??Ä? pojedynczo na gorÄ?cy olej, sma??yÄ? minutÄ?, trzymajÄ?c na du??ym ogniu, szybko mieszaÄ? a?? miÄ?so straci r????owy kolor. WlaÄ? alkohol, dodaÄ? przesma??one warzywa, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? alkohol wyparuje. ZamieszaÄ? mÄ?kÄ? z wodÄ?, wlaÄ? do patelni z miÄ?sem i warzywami, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zgÄ?stnienia. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 2-3 os??b - z ry??em i zupÄ?
|