Kuchnia chi??ska
1/2 kg oczyszczonych flak??w (??o??Ä?dek wieprzowy)
ocet
2 1/2 szklanki brunatnego sosu |
Flaki wyp??ukaÄ? w kilku wodach, natrzeÄ? octem, starannie, op??ukaÄ?. ZalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania, trzymaÄ? na du??ym ogniu 3-4 min. Prze??o??yÄ? do cedzaka, dok??adnie wyp??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? zimnÄ? wodÄ?. PokrajaÄ? na 2-3 kawa??ki, w??o??yÄ? do rondla, zalaÄ? sosem, dusiÄ? pod przykryciem 2 1/2 godz. PrzelaÄ? do cedzaka ustawionego na rondlu lub garnku, osÄ?czyÄ?. Kawa??ki flak??w pokrajaÄ? jak makaron. PodawaÄ? na gorÄ?co z kilkoma ??y??kami sosu lub na zimno bez sosu. Proporcje: dla 2-4 os??b z ry??em, warzywami i czystÄ? zupÄ? lub na 6-8 porcji na zimno na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy inne potrawy
|