Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
JE??YKI

Kuchnia chi??ska
1 szklanka kr??tkiego ry??u
1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny
10 dag s??oniny pokrajanej w bardzo ma??Ä? kostkÄ?
2 ma??e cebule bardzo drobno posiekane
Przyprawy:
1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki sosu sojowego
1 jajo
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??eczka cukru
2 ??y??eczki startego ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
Ry?? dok??adnie wyp??ukaÄ?, zalaÄ? czystÄ?, zimnÄ? wodÄ?, odstawiÄ? na 3 godz. Starannie osÄ?czyÄ?, u??o??yÄ? cienkÄ? warstwÄ? na tacy lub du??ym talerzu. MiÄ?so w??o??yÄ? do miski, wsypaÄ? 1/2 ??y??eczki soli, dodaÄ? sos sojowy, wyrabiaÄ? rÄ?kÄ? przez minutÄ?, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki, wyrabiaÄ? minutÄ?. W??o??yÄ? s??oninÄ? i cebulÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?. OdstawiÄ? do lod??wki na przynajmniej 2 godz. Z masy miÄ?snej uformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, dok??adnie obtoczyÄ? w ry??u, k??a??Ä? w odstÄ?pach 2 cm na ??aroodporny talerz lub tacÄ? wysmarowanÄ? olejem. GotowaÄ? na parze 30 min na du??ym ogniu. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z sosem sojowym. Proporcje: dla 4 os??b -z warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design