14 dkg maku
12 dkg cukru
4 dkg sk??rki pomara??czowej
4 bia??ka (piana)
sk??rka cytrynowa
1 ??y??eczka tartej bu??ki
4 ??????tka
1 dkg mas??a i mÄ?ka do formy |
Mak zalaÄ? wrzÄ?cÄ? w??dÄ? i odstawiÄ?. Gdy napÄ?cznieje tak, ??e da siÄ? rozetrzeÄ? w palcach, odcedziÄ? przez gÄ?ste sito, osÄ?czyÄ?, zemleÄ? kilka razy przez gÄ?ste sito. (pasztetowe).
Sk??rkÄ? pomara??czowÄ? pokrajaÄ? w drobnÄ? kosteczkÄ?. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, dodaÄ? po trochu zmielony mak i utrzeÄ? na pulchnÄ? masÄ?, wymieszaÄ? ze sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i cytrynowÄ?. UbiÄ? sztywnÄ? pianÄ?, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? makowÄ?, wy??o??yÄ? do przygotowanej formy, zamknÄ?Ä?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody i gotowaÄ? na ??rednio nagrzanej p??ycie przez 45 min. FormÄ? wyjÄ?Ä?, otworzyÄ?, sprawdziÄ?, czy ciasto jest ugotowane, pozostawiÄ? przez chwilÄ? w otwartej formie do przestygniÄ?cia. OkroiÄ? od ??cian naczynia, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, pokroiÄ? na porcje. Budy?? z maku mo??e byÄ? podany na gorÄ?co lub po przestygniÄ?ciu. PodawaÄ? z sosem z wina lub waniliowym.
|