Kuchnia chi??ska
15 dag wieprzowiny
2 1/2 ??wie??ego ??redniego og??rka
1/2 surowego jaja
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
3 ??y??ki smalcu lub oleju
3-4 ??y??ki keczupu
1 ??y??ka cukru
2 ??y??eczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
1 ??y??eczka roztartego czosnku
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Vegety" albo "Jarzynki" |
MiÄ?so pokrajaÄ? w cienkie kwadraty o boku oko??o 3 1/2 cm. Jajo roztrzepaÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, dok??adnie po??Ä?czyÄ?, wlaÄ? do miÄ?sa, starannie wymieszaÄ?. ?šwie??y og??rek pokrajaÄ? w plasterki 1/2 cm grubo??ci, w??o??yÄ? do cedzaka, opr??szyÄ? solÄ? (1/4 ??y??eczki), odstawiÄ? na 15 min. OdcisnÄ?Ä? z soku. PatelniÄ? mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, w??o??yÄ? t??uszcz, mocno rozgrzaÄ?, pojedynczo k??a??Ä? miÄ?so, sma??yÄ? mieszajÄ?c 1 1/2 min. WlaÄ? keczupu, zamieszaÄ?, dodaÄ? cebulÄ? i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 45 sek, w??o??yÄ? plasterki og??rka (wyciskajÄ?c sok), posypaÄ? solÄ?, cukrem i glutasolÄ? lub przyprawÄ?, mieszaÄ? przez podrzucanie, trzymaÄ? na ogniu 25 sek. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i zupÄ?.
Uwaga! RybÄ? i pier?? kurczaka mo??na przyrzÄ?dziÄ? wed??ug wy??ej podanego przepisu.
|