Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
??EBERKA PIKANTNE SMA??ONE

Kuchnia chi??ska
1 kg ??eberek wieprzowych
mÄ?ka ziemniaczana do obtoczenia
6 ??y??ek soli
2 ??y??ki grubo zmielonego pieprzu
1 ??y??eczka glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
5-6 szklanek oleju do g??Ä?bokiego sma??enia
Marynata:
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka soli
3 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??ki grubo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki cebuli dymki pokrajanej w 3 cm kawa??ki
4 posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/2 ??y??eczki cynamonu
2 roztarte zÄ?bki czosnku
MiÄ?so podzieliÄ? na podw??jne ??eberka, ka??de porÄ?baÄ? na mniejsze kawa??ki. ??eberka wymieszaÄ? ze sk??adnikami marynaty, odstawiÄ? pod przykryciem na przynajmniej 2 godz. lub wstawiÄ? do lod??wki na noc. Przed gotowaniem wyjÄ?Ä? z lod??wki na 1 godzinÄ?. (MieszaÄ? 2-3 razy podczas marynowania.) ??eberka w??o??yÄ? do g??Ä?bokiej miski, zalaÄ? marynatÄ?, przykryÄ?, gotowaÄ? na parze oko??o 1 1/2 godz. MiÄ?so powinno byÄ? bardzo miÄ?kkie. 6 ??y??ek soli wymieszaÄ? z 2 ??y??kami pieprzu na suchej patelni, postawiÄ? na ma??ym ogniu, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? przez 1 1/2 min, zestawiÄ? z ognia, wymieszaÄ? z glutasolÄ?, odstawiÄ?. MiÄ?so ostro??nie wyjÄ?Ä?, ostudziÄ?, obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej. Olej wlaÄ? do p??askiego, szerokiego garnka, mocno rozgrzaÄ? (sprawdziÄ? temperaturÄ?). ??eberka k??a??Ä? pojedynczo, sma??yÄ? na z??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, prze??o??yÄ? na gorÄ?cy talerz, posypaÄ? przyprawionÄ? solÄ? (s??l, pieprz i glutas??l) lub podawaÄ? s??l oddzielnie. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b - z bu??eczkami gotowanymi na parze, z potrawÄ? z warzyw i zupÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design