Kuchnia chi??ska
1/2 kg ??eberek wieprzowych
2-3 m??ode kalarepy (oko??o 25 dag)
1 ??y??eczka soli
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
2 ??y??ki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 ??y??ka pieprzu grubo zmielonego |
MiÄ?so podzieliÄ? na pojedyncze ??eberka, ka??de porÄ?baÄ? na 2-3 kawa??ki, w??o??yÄ? do garnka, wlaÄ? 2 razy wiÄ?cej wody ni?? jest miÄ?sa. ZagotowaÄ?. ZebraÄ? szumowiny. ZmniejszyÄ? p??omie??, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, imbir, s??l, alkohol i pieprz, doprowadziÄ? do wrzenia na ??rednim ogniu, zmniejszyÄ? p??omie?? na ma??y, gotowaÄ? 1 1/2 godz. OdrzuciÄ? plasterki imbiru. Tymczasem obraÄ? kalarepÄ?, odkroiÄ? twardÄ? nasad??, pokrajaÄ? w 1/2 cm plasterki. Ka??dy plasterek przeciÄ?Ä? na p????. WsypaÄ? do rondla z wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? minutÄ?, odcedziÄ?, przep??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, dodaÄ? do zupy, gotowaÄ? do miÄ?kko??ci oko??o 30 min. WlaÄ? sos sojowy, zamieszaÄ?, podawaÄ?. Proporcje: dla 2-3 os??b - z ry??em lub makaronem
|