Kuchnia chi??ska
25 dag zmielonej ??rednio t??ustej wieprzowiny
3 czerstwe pszenne bu??eczki ??niadaniowe
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 ??y??kami wody
1 jajo
1 1/2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
3 ??y??eczki drobno posiekanej cebuli dymki lub 2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 posiekany plasterek ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
3 - 4 szklanki oleju do g??Ä?bokiego sma??enia |
Sk??rkÄ? z bu??ek zetrzeÄ? na tarce. MiÄ?kkie ??rodki bu??eczek pokrajaÄ? w kostkÄ?, nastÄ?pnie siekaÄ? a?? powstanÄ? kawa??eczki wielko??ci ziarenek ry??u (mo??na u??ywaÄ? tartej bu??ki, ale w??wczas kulki nie bÄ?dÄ? b??yszczÄ?ce). MiÄ?so mielone w??o??yÄ? do miski, wlaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ? wbiÄ? jajko, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki opr??cz oleju i rozdrobnionej bu??ki. MieszaÄ? w kierunku wskaz??wek zegara oko??o 1 1/2 min lub a?? powstanie jednolita, lepka masa. Z masy miÄ?snej formowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, r??wnomiernie obtoczyÄ? w rozdrobnionej bu??ce. Olej wlaÄ? do garnka, rozgrzaÄ? (sprawdziÄ? temperaturÄ?). K??a??Ä? kulki na rozgrzany olej, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z keczupem lub musztardÄ?.
Proporcje: dla 6-8 os??b - na przystawkÄ?, przy innych daniach
|