Kuchnia chi??ska
25 dag zmielonej wieprzowiny
2 pszenne ??niadaniowe bu??eczki
1 jajo
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 ??y??kami wody
1 1/2 ??y??ki sosu sojowego
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
2 posiekane plasterki imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
szczypta "piÄ?ciu przypraw" zmielonego ziela angielskiego lub roztarty zÄ?bek czosnku
4 szklanki oleju do sma??enia |
Z bu??eczek odkroiÄ? sk??rkÄ?, nastÄ?pnie namoczyÄ? je, starannie odcisnÄ?Ä? wodÄ?. MiÄ?so w??o??yÄ? do miski, wbiÄ? jajo, dodaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, sos sojowy, s??l, cebulÄ?, imbir, "piÄ?Ä? przypraw" lub substytut, mieszaÄ? w jednÄ? stronÄ? a?? powstanie jednolita lepka masa. W??o??yÄ? odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?, dok??adnie wy mieszaÄ?. Olej wlaÄ? do p??askiego, szerokiego garnka, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, sprawdziÄ? temperaturÄ?. UformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, k??a??Ä? w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na ciemnoz??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co lub ciep??o z musztardÄ? lub keczupem.
Proporcje: dla 4-6 os??b - na przekÄ?skÄ?
|