Kuchnia chi??ska
25 dag schabu bez ko??ci
2 marchewki pokrajane w s??upki d??ugo??ci i grubo??ci zapa??ki
2 ? 3 szklanki oleju do g??Ä?bokiego sma??enia
2 jaja
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki glutasoli, " Vegety" lub "Jarzynki"
1 cebula dymka pokrajana w 2 cm kawa??ki
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/4 ??y??eczki pieprzu |
MiÄ?so pokrajaÄ? wzd??u?? w????kien na cienkie paski. Ka??dy pasek pokrajaÄ? poprzecznie do w????kien na 2 cm plasterki. Jaja roztrzepaÄ? w misce, dodaÄ? ??y??kÄ? mÄ?ki ziemniaczanej, ubiÄ? do po??Ä?czenia, wsypaÄ? pozosta??Ä? mÄ?kÄ?, ubiÄ? na jednolite, gÄ?ste ciasto. Olej wlaÄ? do g??Ä?bokiej patelni, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu sprawdziÄ? temperaturÄ?. Plasterki schabu w cie??cie k??a??Ä? w rozgrzany olej, sma??yÄ? do mocnego zrumienienia, osÄ?czyÄ? z oleju. (Nie sma??yÄ? zbyt wielu kawa??k??w jednocze??nie.) 4 szklanki wody wlaÄ? do p??askiego, szerokiego garnka, doprowadziÄ? do zagotowania. K??a??Ä? usma??one plasterki miÄ?sa do garnka z wrzÄ?cÄ? wodÄ?, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, imbir, alkohol, s??l i pieprz, przykryÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 1 godz. Tymczasem s??upki marchewki wsypaÄ? na wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? na ??rednim ogniu do miÄ?kko??ci, odcedziÄ?, op??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ? do wystudzenia, pozostawiÄ? w cedzaku. UgotowanÄ? marchewkÄ? dodaÄ? do miÄ?sa, przyprawiÄ? glutasolÄ? lub substytutem, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? ogie??, trzymaÄ? na male??kim p??omieniu 2 min. PodawaÄ? potrawÄ? na gorÄ?co w zupie. Proporcje: dla 3-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|