Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BOCZEK NA OSTRO

Kuchnia chi??ska
1/2 kg surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 ??y??ka posiekanego ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki glutasoli lub ??y??ka sosu sojowego
2 ??y??ki czystej w??dki
1 - 3 ??y??ek przyprawy chilli lub ostrej papryki w proszku
1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??ki pieprzu chi??skiego lub rozgniecionego pieprzu czarnego
Boczek w??o??yÄ? do ma??ego rondla (tak, aby tylko siÄ? zmie??ci??), dodaÄ? 2 ??y??ki posiekanej cebuli, imbir i w??dkÄ?. WlaÄ? tyle wody, aby tylko przykryÄ? boczek. DoprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? 50-60 min na ma??ym ogniu pod przykryciem. Boczek wyjÄ?Ä? z wywaru, wyp??ukaÄ? w ciep??ej wodzie, odstawiÄ? do wystudzenia. Zimny boczek pokrajaÄ? w cienkie plasterki o d??ugo??ci 6 - 8 cm. PrzyprawÄ? chilli wsypaÄ? do miseczki, wymieszaÄ? z 2 ??y??kami oleju. Pozosta??y olej mocno rozgrzaÄ?. MieszajÄ?c chilli z zimnym olejem stopniowo dodawaÄ? gorÄ?cy olej, tak d??ugo a?? stanie siÄ? ciemno czerwony. Pieprz wsypaÄ? na suchÄ? patelniÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? na ma??ym ogniu a?? przyprawa wydzieli aromat, oko??o 1 1/2 minuty. PrzesypaÄ? na deskÄ?, rozgnie??Ä? wa??kiem do ciasta. MiÄ?so w??o??yÄ? do miski, dodaÄ? cebulÄ?, s??l, glutas??l lub sos sojowy olej z chilli i pieprzem, lekko wymieszaÄ?, prze??o??yÄ? do salaterki. PodawaÄ? na zimno. Proporcje: dla 6-10 os??b - na przystawkÄ?, kiedy podajemy inne potrawy
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design