Kuchnia chi??ska
1/2 kg wo??owej polÄ?dwicy
1 ??rednia cebula
4 pomidory
1 ga??Ä?zka naci kolendry lub zielonej pietruszki
4 szklanki oleju
1 ??y??ka wody
1 1/4 ??y??eczki soli
Marynata:
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka brandy lub winiaku
1 1/2 ??y??ki sosu ostrygowego lub sosu sojowego
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??eczka cukru
1 bia??ko
szczypta pieprzu
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
1 ??y??ka oleju sojowego
1 ??y??ka sosu sojowego |
MiÄ?so pokrajaÄ? w poprzek w 1 1/2 cm plastry. Lekko zbiÄ? t??uczkiem. Po??owÄ? imbiru drobno posiekaÄ?, przetrzeÄ? przez sitko, wymieszaÄ? z alkoholem, mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, sosem ostrygowym (lub substytutem) i sosem sojowym, energicznie mieszaÄ? do po??Ä?czenia. DodaÄ? czosnek, cukier, bia??ko, pieprz, olej, dok??adnie wymieszaÄ?. Po??owÄ? miÄ?sa u??o??yÄ? jednÄ? warstwÄ? na tacy, polaÄ? po??owÄ? marynaty, pozosta??e plastry po??o??yÄ? na wierzchu, polaÄ? resztÄ? marynaty. OdstawiÄ? na 15 min. Obr??ciÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? w ch??odne miejsce na 1 godz. lub do czasu sma??enia. CebulÄ? przeciÄ?Ä? wzd??u?? na p????, pokrajaÄ? w plasterki, podzieliÄ? na paski. Kr??tko przed przyrzÄ?dzeniem miÄ?sa pokrajaÄ? pomidory w plasterki, u??o??yÄ? wok???? p????miska, tak aby zachodzi??y na siebie. Olej wlaÄ? do garnka, postawiÄ? na du??ym ogniu, po 4-5 min sprawdziÄ? temperaturÄ?, po??owÄ? wo??owiny k??a??Ä? po plasterku na gorÄ?cy t??uszcz, sma??yÄ? do zrumienienia oko??o minuty. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? z oleju. Sma??yÄ? pozosta??e miÄ?so. Olej zlaÄ? z garnka. ZostawiÄ? ??y??kÄ? oleju, rozgrzaÄ?, wsypaÄ? cebulÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? cebula stanie siÄ? szklista, wlaÄ? ??y??kÄ? wody, wsypaÄ? 1 1/2 ??y??eczki soli, dusiÄ? do wyparowania wody. CebulÄ? u??o??yÄ? po??rodku p????miska z pomidorami, na warzywo na??o??yÄ? usma??onÄ? polÄ?dwicÄ?. PrzybraÄ? zieleninÄ?, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 3-4 os??b - z ry??em, potrawÄ? z warzyw lub na 12 porcji na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy inne potrawy
|