60 dag wo??owiny bez ko??ci (zrazowa)
5 dag korniszon??w
2 ??y??ki musztardy
30 dag cebuli
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
s??l
pieprz
2 ??y??ki umytych posiekanych li??ci ro??lin przyprawowych (sza??wia, pietruszka, bazylia) |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w plastry, zbiÄ? t??uczkiem. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w p????krÄ???ki. JednÄ? cebulÄ? razem z korniszonami posiekaÄ? jak najdrobniej i wymieszaÄ? z musztardÄ?, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PrzygotowanÄ? mieszaninÄ? nak??adaÄ? r??wnomiernie na p??aty miÄ?sa, zwinÄ?Ä? w ??cis??e ruloniki. Ruloniki mo??na spiÄ?Ä?, np. wyka??aczkami, lub obwiÄ?zaÄ? bawe??nianÄ? nitkÄ?, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu, prze??o??yÄ? do rondla, obsypujÄ?c cebulÄ?, opr??szyÄ? solÄ? i pieprzem, dodaÄ? trochÄ? wody. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu, w miarÄ? potrzeby podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Do miÄ?kkiego miÄ?sa dodaÄ? ??mietankÄ?. ZagotowaÄ?, sprawdziÄ? smak sosu i ewentualnie przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, polaÄ? sosem, posypaÄ? zio??ami, podawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 szt. na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|