Kuchnia chi??ska
1/4 kg mielonej wo??owiny lub chudej wieprzowiny
2 ??y??ki oleju jadalnego
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki imbiru lub posiekanego korzenia
2 cebule pokrajane w cienkie plasterki
1/2 kg zielonej fasolki (??wie??ej lub mro??onej)
1 szklanka roso??u lub wody
2 ??y??ki sosu sojowego lub ??y??eczka przyprawy maggi z 3 ??y??kami wody
2 ga??Ä?zki zielonej pietruszki
1 listek Iaurowy
1 soli
1/2 ??y??eczki czarnego pieprzu |
1. W rondlu rozgrzaÄ? olej.
2: W??o??yÄ? czosnek, imbir miÄ?so i cebulÄ?, sma??yÄ? na du??ym ogniu przez 3 min., stale mieszajÄ?c.
3: ZmniejszyÄ? p??omie??, dodaÄ? fasolkÄ? (bez w????kien i ogonk??w), ros???? lub wodÄ?, sos sojowy lub maggi z wodÄ?, zielonÄ? pietruszkÄ?, listek, laurowy, s??l i pieprz; dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 30 min., mieszajÄ?c kilka razy.
4. WyjÄ?Ä? listek laurowy w razie potrzeby doprawiÄ? solÄ? i pieprzem.
5. PodawaÄ? natychmiast z ry??em ugotowanym na sypko lub chi??skimi bu??eczkami gotowanymi na parze MAN-TOU.
Proporcje dla 2 - 3 os??b
|