Kuchnia chi??ska
1/2 szklanki oleju jadalnego
15 dkg polÄ?dwicy wo??owej lub zraz??wki
2 ??rednie cebule pokrajane w pi??rka
Marynata:
szczypta soli pieprzu
bia??ego wina (dowolnie)
1/2 ??y??eczki proszku do pieczenia
1 ma??e jajo roztrzepane
1 i 1/2 i mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka oleju
Sos:
1 1/2 ??y??ki sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki przyprawy maggi i 1 ??y??ka wody
1 ??y??ka bia??ego wytrawnego wina (dowolnie)
??y??eczka cukru
2/3 ??y??eczki glutasoli (dowolnie)
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 szklanki roso??u lob wody |
1. MiÄ?so (czÄ???ciowo zamro??one) pokrajane na bardzo cienkie paseczki.
2. Po??Ä?czyÄ? s??l, pieprz, wino, proszek do pieczenia, glutas??l i jajo, wszystko dok??adnie wymieszaÄ? z miÄ?sem. DodaÄ? mÄ?kÄ?, wlaÄ? olej, dok??adnie wymieszaÄ?.
3. PrzygotowaÄ? sos, odstawiÄ?.
4. CebulÄ? sma??yÄ? na mocno rozgrzanym oleju przez 2 min., nie dopuszczajÄ?c do zrumienienia.
5. DodaÄ? miÄ?so, sma??yÄ? przez 2 min.
6. Przygotowany sos wlaÄ? do miÄ?sa; gotowaÄ? a?? zgÄ?stnieje, stale mieszajÄ?c.
7. PodawaÄ? natychmiast z ry??em ugotowanym na sypko lub chi??skimi bu??eczkami gotowanymi na parze MAN-TOU.
Proporcje dla 2 - 3 os??b
|