Kuchnia indonezyjska
1/2 kg wo??owiny bez ko??ci lub rostbefu
1 ??rednia cebula drobno posiekana
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1/2 ??y??eczki utartej ga??ki muszkato??owej
4 ??y??ki mas??a
1 szklanka wrzÄ?cej wody |
1. MiÄ?so umyÄ?, osuszyÄ?.
2. CebulÄ?, czosnek, s??l, pieprz i ga??kÄ? utrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?.
3. MiÄ?so natrzeÄ? past z przypraw, odstawiÄ? na godzinÄ?.
4. W rondlu z rozgrzanym mas??em zrumieniÄ? miÄ?so z obu stron.
5. MiÄ?so podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ?, a?? bÄ?dzie miÄ?kkie, w razie potrzeby dodaÄ? 1 - 2 ??y??ki wody.
6. MiÄ?so pokrajaÄ? w plastry, podawaÄ? we w??asnym sosie z ry??em ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 4 - 5 os??b
|