Kuchnia japo??ska
Przepis oryginalny
1 kawa??ek polÄ?dwicy wo??owej
3 m??ode pory pokrajane w uko??ne paski
1/4 kg ma??ych umytych pieczarek
1/2 du??ej peki??skiej kapusty, podzielonej na czÄ?stki
2 kawa??ki ??wie??ego tofu (twar??g sojowy) osÄ?czonego, pokrajanego w du??Ä? kostkÄ?
1/4 kg makaronu shirataki
lub chi??ski wermiszel ugotowany
bez soli, wyp??ukany, osÄ?czony
4 jaja
kawa??ek ??oju
Sos:
1/2 szklanki shoyu (japo??ski sos sojowy)
1 szklanka deshi (japo??ski wywar)
4 ??y??ki cukru |
1. CzÄ???ciowo zamro??one miÄ?so pokrajaÄ? na bardzo cienkie poziome p??aty.
2. Po??Ä?czyÄ? sk??adniki sosu, wlaÄ? do dzbanka, postawiÄ? na stole obok 4 miseczek zawierajÄ?cych ca??e ??????tka.
3. WiÄ?kszÄ?, g??Ä?bokÄ? patelniÄ? umie??ciÄ? na przeno??nej p??ytce gazowej lub elektrycznej, postawiÄ? na lub obok nakrytego sto??u.
4. Wy??o??yÄ? wo??owinÄ?, jarzyny, twar??g i makaron na du??y p????misek, postawiÄ? przy patelni.
5. Mocno rozgrzanÄ? patelniÄ?, smarowaÄ? nabitym na widelec kawa??kiem ??oju.
6. W??o??yÄ? 1/4 miÄ?sa, lekko obsma??yÄ?, a?? straci czerwony kolor.
7. Do 1/4 sosu, dodaÄ? trochÄ? makaronu, jarzyn i twarogu, dusiÄ? przez 3 min. (jarzyny muszÄ? byÄ? chrupkie):
8. Ka??dy biesiadnik wybiera sobie kawa??ki miÄ?sa, jarzyny, ser i makaron, zanurza przed jedzeniem w miseczce z ??????tkiem.
9. Pozosta??e sk??adniki sma??yÄ? stopniowo w miarÄ? ubywania potrawy.
Proporcje dla 6-8 os??b
|