Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Wo??owina w sosie sojowym sukiyaki

Kuchnia japo??ska
Przepis oryginalny
1 kawa??ek polÄ?dwicy wo??owej
3 m??ode pory pokrajane w uko??ne paski
1/4 kg ma??ych umytych pieczarek
1/2 du??ej peki??skiej kapusty, podzielonej na czÄ?stki
2 kawa??ki ??wie??ego tofu (twar??g sojowy) osÄ?czonego, pokrajanego w du??Ä? kostkÄ?
1/4 kg makaronu shirataki
lub chi??ski wermiszel ugotowany
bez soli, wyp??ukany, osÄ?czony
4 jaja
kawa??ek ??oju

Sos:
1/2 szklanki shoyu (japo??ski sos sojowy)
1 szklanka deshi (japo??ski wywar)
4 ??y??ki cukru
1. CzÄ???ciowo zamro??one miÄ?so pokrajaÄ? na bardzo cienkie poziome p??aty. 2. Po??Ä?czyÄ? sk??adniki sosu, wlaÄ? do dzbanka, postawiÄ? na stole obok 4 miseczek zawierajÄ?cych ca??e ??????tka. 3. WiÄ?kszÄ?, g??Ä?bokÄ? patelniÄ? umie??ciÄ? na przeno??nej p??ytce gazowej lub elektrycznej, postawiÄ? na lub obok nakrytego sto??u. 4. Wy??o??yÄ? wo??owinÄ?, jarzyny, twar??g i makaron na du??y p????misek, postawiÄ? przy patelni. 5. Mocno rozgrzanÄ? patelniÄ?, smarowaÄ? nabitym na widelec kawa??kiem ??oju. 6. W??o??yÄ? 1/4 miÄ?sa, lekko obsma??yÄ?, a?? straci czerwony kolor. 7. Do 1/4 sosu, dodaÄ? trochÄ? makaronu, jarzyn i twarogu, dusiÄ? przez 3 min. (jarzyny muszÄ? byÄ? chrupkie): 8. Ka??dy biesiadnik wybiera sobie kawa??ki miÄ?sa, jarzyny, ser i makaron, zanurza przed jedzeniem w miseczce z ??????tkiem. 9. Pozosta??e sk??adniki sma??yÄ? stopniowo w miarÄ? ubywania potrawy. Proporcje dla 6-8 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design