1/4 litra mleka
1/4 laski wanilii
7 dkg mas??a
6 bia??ek (piana)
10 dkg mÄ?ki
1 dkg mas??a i mÄ?ka do formy
6 ??????tek
12 dkg cukru |
PrzygotowaÄ? formÄ? i nastawiÄ? wodÄ? do gotowania. ZagotowaÄ? mleko z mas??em, wsypaÄ? mÄ?kÄ? i silnie ucieraÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?; tak ??eby utworzy??o siÄ? jednolite ciasto. Ciasto przez ca??y ten czas podgrzewaÄ? miernie, aby r??wnocze??nie z roztarciem grud mÄ?ka uleg??a rozklejeniu przez wch??oniÄ?cie ca??ej ilo??ci mleka. Gdy ciasto jest ju?? elastyczne, przepojone t??uszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, nale??y je zdjÄ?Ä?, prze??o??yÄ? do miski i ucieraÄ?, dodajÄ?c po jednym ??????tku i po trochu cukru. Na ko??cu dodaÄ? cukier waniliowy. UbiÄ? pianÄ? i wymieszaÄ? jÄ? jak najdelikatniej z ciastem. Ciasto zaraz wy??o??yÄ? do formy, zamknÄ?Ä? jÄ?, wstawiÄ? do garnka z wrzÄ?cÄ? wodÄ?, przykryÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu 45 minut. FormÄ? wyjÄ?Ä? i otworzyÄ?, sprawdziÄ?, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroiÄ? dooko??a ??cian, budy?? jak najszybciej wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek i pokroiÄ? na porcje. PodawaÄ? z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem sur??wkowym.
|