Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Gulasz wo??owy z owocami

Kuchnia urugwajska
1/2 kg wo??owiny lub cielÄ?ciny
pokrajanej w 1 i 1/2 cm. kostkÄ?
2 ??y??ki oleju jadalnego
1 ??y??ka mas??a
2 ma??a cebula pokrajana w Ä?wiartki
1/4 szklanki bia??ego wytrawnego wina lub wody
1/2 ??y??ki pasty pomidorowej lub przetarty pomidor
2 ga??Ä?zki zielonej pietruszki
1/2 listka laurowego
ma??y kawa??ek selera
1/4 ??y??eczki tymianku
1 ??y??eczka soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki cukru
3 szklanki roso??u lub wody z kostkÄ? roso??owÄ?
1 du??y ziemniak
1 ma??y obrany kabaczek
1 du??e obrane jab??ko
1 du??a gruszka obrana,
(wymienione jarzyny i owoce pokrajaÄ? w kostkÄ?)
1 ??y??ka rodzynk??w dowolnie)
1 ??y??ka posiekanej zielonej pietruszki
1. W rondlu rozgrzaÄ? olej, dodaÄ? cebulÄ?, sma??yÄ? przez 15 min., czÄ?sto mieszajÄ?c. WyjÄ?Ä? cebulÄ?, odstawiÄ?. 2. MiÄ?so w??o??yÄ? do rondla, sma??yÄ? do zrumienienia ze wszystkich stron. 3. Prze??o??yÄ? cebulÄ? do rondla z miÄ?sem, wlaÄ? wino lub wodÄ? i pastÄ? pomidorowÄ?, zamieszaÄ?. 4. Bia??Ä? nitkÄ? zwiÄ?zaÄ? listek laurowy, ga??Ä?zki pietruszki i seler, w??o??yÄ? do rondla wraz z tymiankiem, solÄ? i pieprzem, wlaÄ? ros???? lub wodÄ? z kostkÄ? roso??owÄ?. PrzykryÄ? i gotowaÄ? na ??rednim ogniu przez godzinÄ?. 5. DodaÄ? ziemniaki i kabaczek, zmniejszyÄ? p??omie?? i dusiÄ? pod przykryciem przez 30 min., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie. 6. DodaÄ? jab??ka, gruszki i rodzynki, dusiÄ? przez 10 min. 7. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem. 8. UsunÄ?Ä? listek laurowy, pietruszkÄ? i seler. 9. Gulasz posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?, zamieszaÄ?. 10. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i sa??atkÄ? wielojarzynowÄ? (pomidory, og??rki, sa??ata, cebula) w sosie winegret. . Proporcje dla 45 os??b.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design