Kuchnia chi??ska
35 dag wo??owiny bez ko??ci
8 cebulek dymek
2 szklanki oleju
2 zÄ?bki czosnku pokrajane w pi??rka
1 ??y??ka czystej w??dki lub bia??ego wytrawnego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 bia??ko
1 ??y??ka oleju
sok z 2 plasterk??w ??wie??ego korzenia imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 ??y??ki czystej w??dki lub bia??ego wytrawnego wina
1 ??y??eczka cukru
3 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki sosu sojowego
s??l |
MiÄ?so pokrajaÄ? w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x ?? cm. ?y??kÄ? oleju ubiÄ? z bia??kiem, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki przypraw, wymieszaÄ?. W??o??yÄ? miÄ?so, starannie po??Ä?czyÄ?. WstawiÄ? w ch??odne miejsce na przynajmniej 30 min. Przed sma??eniem zamieszaÄ?. OdkroiÄ? 6 cm szczypioru z dymki. Pozosta??Ä? czÄ???Ä? cebulki dymki pokrajaÄ? w 10 cm kawa??ki. G??Ä?bokÄ? patelniÄ? rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2 szklanki oleju, odczekaÄ? 2-3 min, w??o??yÄ? plasterki wo??owiny, mocno mieszaÄ? do rozdzielenia plasterk??w. Olej z miÄ?sem przelaÄ? do cedzaka ustawionego na garnku, zostawiajÄ?c na patelni 2 ??y??ki oleju. PatelniÄ? postawiÄ? na du??ym gazie, mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, zamieszaÄ? kilkakrotnie. W??o??yÄ? miÄ?so, wlaÄ? w??dkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? do wyparowania alkoholu. PokropiÄ? olejem sezamowym, podawaÄ? natychmiast.
Proporcje: dla 2 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|