Kuchnia chi??ska
1/2 kg zraz??wki wolowej
1 ma??a cebula
1/2 ??redniej marchwi
4 ??wie??e ma??e ostre papryki chilli
1/2 szklanki oleju
2 rozgniecione zÄ?bki czosnku
4 suszone ostre ma??e papryczki lub 1 ??y??eczka przyprawy chilli
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
4 ??y??ki sosu sojowego
sok z 3 plasterk??w ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??ka cukru |
MiÄ?so pokrajaÄ? w cienkie plasterki, nastÄ?pnie w s??upki o d??ugo??ci i grubo??ci zapa??ki. Sk??adniki marynaty po??Ä?czyÄ?, zalaÄ? miÄ?so, dok??adnie wymieszaÄ?, odstawiÄ? na przynajmniej 30 min. Marchew, ??wie??e papryczki i cebulÄ? pokrajaÄ? w s??upki grubo??ci zapa??ki. MarchewkÄ? kr??tko obgotowaÄ?, zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. Patelni?? mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 1/4 szklanki oleju, mocno rozgrzaÄ?. W??o??yÄ? po??ow?? pokrajanego mi??sa, mieszajÄ?c sma??yÄ? oko??o minuty na du??ym ogniu a?? mi??so straci czerwony kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, prze??o??yÄ? na talerzyk. WlaÄ? 1/4 szklanki oleju na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, w kt??rej sma??ono pierwszÄ? porcjÄ? miÄ?sa, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? pozosta??Ä? wo??owinÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? jak poprzedniÄ? porcjÄ?, wybraÄ?, prze??o??yÄ? na talerzyk. Olej zlaÄ?, patelniÄ? wymyÄ?, osuszyÄ?, mocno podgrzaÄ?, wlaÄ? dwie ??y??ki oleju, na kt??rym sma??ono miÄ?so, w??o??yÄ? suszone papryczki (bez nasion), sma??yÄ? do zrumienienia (chilli dodaÄ? z warzywami), wyjÄ?Ä? je i odrzuciÄ?. Do oleju dodaÄ? czosnek, sma??yÄ? 10 sek ciÄ?gle mieszajÄ?c, wsypaÄ? cebulÄ?, marchew i ??wie??e papryczki (dodaÄ? chilli) mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?, osoliÄ?. WsypaÄ? miÄ?so, wymieszaÄ? z warzywami, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sekund. PokropiÄ? olejem sezamowym. PodawaÄ? natychmiast z ry??em. Proporcje: dla 4-6 os??b, kiedy podajemy inne potrawy
|