Kuchnia chi??ska
25 dag polÄ?dwicy wolowej
5 ??y??ek oleju
1 ??rednia zielona papryka
1/2 ??redniej czerwonej papryki lub 1/2 szklanki poszatkowanej marchwi
4 cebule dymki (bez szczypioru) lub 2 ma??e cebule
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki cukru
1 posiekany zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1/2 bia??ka
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu ostrygowego lub sosu sojowego
1 ??y??eczka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
szczypta soli |
MiÄ?so pokrajaÄ? w 1/4 cm plasterki, nastÄ?pnie krajaÄ? wzd??u?? w????kien w paski o szeroko??ci 1/4 cm. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ? z miÄ?sem, wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, mieszaÄ? tak, aby rozdzieliÄ? paski, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min (mo??na i na d??u??ej, wyjÄ?Ä? na godzinÄ? przed sma??eniem). Papryki przeciÄ?Ä? na p????, usunÄ?Ä? zgrubienia i nasiona, pokrajaÄ? w 1/4 cm paski. Cebulki pokrajaÄ? w pi??rka. WlaÄ? ??y??kÄ? oleju na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ?, wsypaÄ? zielonÄ? i czerwonÄ? paprykÄ? (lub marchew), mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? olej pokryje warzywa, przyprawiÄ? solÄ? i cukrem, zamieszaÄ?, wybraÄ?, prze??o??yÄ? na talerzyk. Na tÄ? samÄ? patelniÄ? wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, mocno zagrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek. W??o??yÄ? miÄ?so, rozprowadziÄ? po dnie patelni, sma??yÄ? (nie mieszaÄ?) 30 sek, obr??ciÄ?, sma??yÄ? z drugiej strony 20 sek, wlaÄ? w??dkÄ? przy brzegu patelni, mieszajÄ?c zawarto??Ä? patelni sma??yÄ? do wyparowania p??ynu. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby doprawiÄ? solÄ?. MiÄ?so pokropiÄ? olejem sezamowym, dodaÄ? cebulÄ? i paprykÄ? (lub marchew), mieszaÄ? do po??Ä?czenia. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|