Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WO?OWINA W GALARECIE

Kuchnia chi??ska
75 dag kark??wki wolowej bez ko??ci 2
2 ??y??ki oleju
2 roztarte zÄ?bki czosnku
4 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 cebule dymki
1 gwiazdka any??u, 1/2 ??y??eczki any??u lub 1/4 ??y??eczki kopru w??oskiego
1 ??y??eczka pieprzu syczua??skiego lub rozgniecionego pieprzu
1 ??y??ka ??elatyny
1/4 szklanki zimnej wody
1 ??y??ka brandy winiaku lub czystej w??dki
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Sos do duszenia:
1/4 szklanki sosu sojowego
2 szklanki wywaru I lub wody
2 ??y??ki cukru
1/4 szklanki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
UsunÄ?Ä? t??uszcz z miÄ?sa. Garnek nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania. MiÄ?so obrumieniÄ? w ??y??ce rozgrzanego oleju na patelni, w??o??yÄ? do gotujÄ?cej wody, trzymaÄ? na du??ym ogniu przez 2 min. WyjÄ?Ä?, op??ukaÄ?. Czysty garnek postawiÄ? na du??ym gazie, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, wsypaÄ? czosnek, cebulÄ? dymkÄ? i imbir, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. ZamieszaÄ? sk??adniki sosu do duszenia, wlaÄ? sos do garnka, zagotowaÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so dolewajÄ?c wody, aby przykry??a wo??owinÄ?. Any?? i pieprz zawinÄ?Ä? w gazÄ?, dodaÄ? do miÄ?sa, gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu do miÄ?kko??ci oko??o 2 1/2 godz. WyjÄ?Ä? miÄ?so, wystudziÄ?. RozdzieliÄ? wzd??u?? w????kien, pokrajaÄ? w 1 1/2 cm kawa??eczki, w??o??yÄ? do blachy wysmarowanej olejem. UsunÄ?Ä? zawiniÄ?tko z przyprawami, sos przecedziÄ?, zebraÄ? t??uszcz z wierzchu, gotowaÄ? na du??ym ogniu a?? pozostanie 1 1/2 szklanki p??ynu (lub dolaÄ? wody; gdyby by??o go za ma??o). Tymczasem ??elatynÄ? zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, odstawiÄ? na 5 min, dodaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? sosu, mieszaÄ? a?? ??elatyna po??Ä?czy siÄ? z p??ynem. WlaÄ? alkohol i olej sezamowy, zamieszaÄ?, zagotowaÄ?. WlaÄ? do blachy z miÄ?sem, wystudziÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na noc. PodawaÄ? galaretkÄ? pokrajanÄ? w 1 1/2 cm plastry. Proporcje: na 12-15 porcji
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design