Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Budy?? z bu??ki

10 dkg otartych ze sk??rki, czerstwych kajzerek
sk??rka cytrynowa
1/4 litra mleka
(2 dkg migda????w)
4 dkg mas??a
4 bia??ka (piana)
4 ??????tka
1 dkg mas??a i bu??ka tarta do formy
12 dkg cukru
2 dkg rodzynek
5 dkg sk??rki pomara??czowej
Czerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyÄ? w mleku, odcisnÄ?Ä?, rozetrzeÄ? (lub zemleÄ?). Rodzynki (i migda??y) op??ukaÄ?, osuszyÄ?, sk??rkÄ? pomara??czowÄ? pokrajaÄ? w drobnÄ? kosteczkÄ? (migda??y w paski). UtrzeÄ? mas??o, gdy spieni siÄ?, dodawaÄ? po jednym ??????tku, po trochu roztartej bu??ki i cukru. Na ko??cu wymieszaÄ? z bakaliami, sk??rkÄ? cytrynowÄ? i ubitÄ? pianÄ?. MasÄ? wy??o??yÄ? do przygotowanej formy, formÄ? zamknÄ?Ä?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody i gotowaÄ? na ??rednio nagrzanej p??ycie przez 45 minut. FormÄ? wyjÄ?Ä? i otworzyÄ?, sprawdziÄ?, czy ciasto ugotowane, okroiÄ? od ??cian naczynia, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, pokroiÄ? na porcje i zaraz podawaÄ?, jak najbardziej gorÄ?ce. PodawaÄ? z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem sur??wkowym lub sma??onym syropem owocowym. Budy?? dla chorych sporzÄ?dziÄ? bez bakalii, dodajÄ?c dla zapachu waniliÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design