Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
FLACZKI NA OSTRO

Kuchnia chi??ska
60 dag flak??w wo??owych
2 ??y??eczki pieprzu syczua??skiego lub rozgnieciony czarny
4 cebule dymki (bez szczypioru)
2 ??y??ki oleju
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki
1 ??y??ka oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka octu winnego
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka przyprawy chilli lub ostrej papryki
1 1/2 ??y??eczki oleju
1 rozkruszona kostka roso??owa
1/4 ??y??eczki soli
Sos do duszenia:
4 szklanki wywaru l lub roso??u kurzego
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??ka octu (10%)
2 cebule dymki
4 plasterki ??wie??ego imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
Flaki starannie oczy??ciÄ? i zalaÄ? zimnÄ? wodÄ? na 6 - 8 godz., wyjÄ?Ä? i zalaÄ? ??wie??Ä? wodÄ?, zagotowaÄ?: OdcedziÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, zalaÄ? 2 litrami wrzÄ?tku, doprowadziÄ? do wrzenia, przykryÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu 3 godz. OdcedziÄ?. Sos do duszenia wymieszaÄ?, wlaÄ? do drugiego garnka, zagotowaÄ?, w??o??yÄ? flaki, doprowadziÄ? do wrzenia, przykryÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu do miÄ?kko??ci oko??o 1 1/2 godz. WyjÄ?Ä?, przestudziÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 1-2 godz. Pieprz wsypaÄ? na czystÄ? patelniÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? przez minutÄ? na ??rednim ogniu, przesypaÄ? na talerzyk, wystudziÄ?, zemleÄ?, odstawiÄ?. Cebulki pokrajaÄ? w pi??rka. Zimne flaki pokrajaÄ? w bardzo cienkie paski, jak makaron. WymieszaÄ? sk??adniki przypraw. Olej mocno rozgrzaÄ? na gorÄ?cej patelni, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? na du??ym ogniu 30 sek. W??o??yÄ? flaczki, trzymajÄ?c na ogniu dok??adnie wymieszaÄ? z olejem, wlaÄ? alkohol cienkim strumieniem przy boku patelni, dodaÄ? zamieszane przyprawy, wymieszaÄ?. PosypaÄ? pieprzem, starannie wymieszaÄ?, dodaÄ? cebulÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? a?? cebula stanie siÄ? szklista. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby doprawiÄ? solÄ?. PokropiÄ? olejem sezamowym, zamieszaÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co, na przekÄ?skÄ?. Proporcje: dla 6-8 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design