Kuchnia chi??ska
35 dag g??rki cielÄ?cej bez ko??ci i t??uszczu (miÄ?so kotletowe)
25 dag du??ych pieczarek
2 ??y??ki roso??u z wo??owiny z 1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 szklanki oleju
2 ma??e cebule, pokrajane w cienkie plasterki
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1 bia??ko
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka maggi
1 ??y??eczka wody
1 ??y??ka bia??ego wytrawnego wina lub czystej w??dki
szczypta pieprzu
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego |
MiÄ?so obraÄ? z b??ony, pokrajaÄ? w poprzek w????kien na 1/4 cm plasterki. WymieszaÄ? sk??adniki przypraw, dodaÄ? miÄ?so, wymieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 30 minut. Oczyszczone pieczarki pokrajaÄ? w plasterki o tej samej grubo??ci co miÄ?so. Olej wlaÄ? do rondla, postawiÄ? na du??ym gazie. OdczekaÄ? 3 minuty, sprawdziÄ? temperaturÄ?. WsypaÄ? pieczarki, mieszajÄ?c szybkimi ruchami sma??yÄ? 10 sek. WybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ? lub metalowym sitkiem, osÄ?czyÄ? z oleju. Ros???? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?. Olej podgrzaÄ? przez minutÄ? na du??ym p??omieniu, w??o??yÄ? miÄ?so. Mocno mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, przelaÄ? olej z miÄ?sem do cedzaka ustawionego na garnku. WlaÄ? olej, w kt??rym sma??ono miÄ?so na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ?, zlaÄ? do garnka zostawiajÄ?c ??y??kÄ? oleju na patelni. Olej rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? cebulÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 25 sek, dodaÄ? miÄ?so, wlaÄ? alkohol cienkim strumieniem przy boku patelni, wsypaÄ? grzyby, osoliÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? do wyparowania alkoholu. (Czynno??ci muszÄ? byÄ? wykonywane z du??Ä? szybko??ciÄ?). PrzesunÄ?Ä? sk??adniki na bok patelni, wlaÄ? po??rodku ros???? wymieszany z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? do zgÄ?stnienia, wymieszaÄ? z miÄ?sem, pokropiÄ? olejem sezamowym, zamieszaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - ze sma??onymi warzywami
|