Kuchnia chi??ska
1 kg wo??owiny
25 dag marchwi
25 dag kalarepy
1/2 ??y??eczki glutasoli, " Vegety" lub "Jarzynki"
1 ??y??eczka soli
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 cebula dymka pokrajana w 3 cm kawa??ki
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/2 ??y??eczki pieprzu |
MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 3 cm. W??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? wodÄ? (wody winno byÄ? dwa razy wiÄ?cej ni?? miÄ?sa), doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 5 min, zebraÄ? szumowiny. MiÄ?so z wywarem przelaÄ? do cedzaka ustawionego na drugim garnku. Wo??owinÄ? starannie wyp??ukaÄ? ciep??Ä? wodÄ?, odstawiÄ?. Wywar przecedziÄ? przez 3 warstwy zwil??onej gazy do drugiego czystego garnka. DodaÄ? wo??owinÄ?, cebulÄ? dymkÄ?, imbir, s??l, alkohol i pieprz, doprowadziÄ? do zagotowania na du??ym ogniu, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na bardzo ma??ym ogniu 2 1/2 godz. Tymczasem oczyszczonÄ? marchew pokrajaÄ? w poprzek na 3 czÄ???ci, a nastÄ?pnie w cienkie plasterki. Obrane kalarepy podzieliÄ? na Ä?wiartki i tak??e pokrajaÄ? w cienkie plasterki. Marchew i kalarepÄ? oddzielnie obgotowaÄ?, odcedziÄ?, op??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, dodaÄ? roso??u, gotowaÄ? dalsze 30 min. PrzyprawiÄ? glutasolÄ? lub substytutem, trzymaÄ? na ma??ym ogniu 2 min. PodawaÄ? zupÄ? miÄ?snÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 5-8 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|