Kuchnia chi??ska
1 kg wo??owiny
6 ??y??ek keczupu
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 czubata ??y??ka cukru
1 cebula dymka pokrajana w 2 cm kawa??ki
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
5 ??y??ek oleju
1/4 ??y??eczki pieprzu |
MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku 3 cm. W??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia. (Wody powinno byÄ? dwa razy wiÄ?cej ni?? miÄ?sa.) ZebraÄ? szumowiny. Wywar z miÄ?sem przelaÄ? do cedzaka ustawionego na drugim garnku. MiÄ?so dok??adnie wyp??ukaÄ?. Wywar przelaÄ? przez cedzak wy??o ??ony 2-3 warstwami zwil??onej gazy. Wywar przelaÄ? do czystego garnka, w??o??yÄ? miÄ?so, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, imbir, sos sojowy, s??l, alkohol, cukier i pieprz, doprowadziÄ? do zagotowania na du??ym ogniu, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? 2-3 godz. na ma??ym ogniu. MiÄ?so odcedziÄ?. (Z wywaru przyrzÄ?dziÄ? zupÄ?.) Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ?, g??Ä?bokÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu, dodaÄ? keczup, mieszajÄ?c gotowaÄ? do zgÄ?stnienia oko??o 1 1/2 min, wsypaÄ? miÄ?so, mieszajÄ?c dusiÄ? przez 3 min. PrzyprawiÄ? glutasolÄ? lub substytutem, trzymaÄ? na ogniu 30 sek. PotrawÄ? podawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 4-8 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i potrawÄ? z warzyw.
|