80 dag cielÄ?ciny (g??rka, kark??wka, mostek)
60 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
s??l
czosnek
pieprz
sok cytrynowy lub cytryna,
2 ??y??ki umytej pokrajanej naci pietruszki |
MiÄ?so umyÄ?, oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, pokrajaÄ? na porcje. ZagotowaÄ? wodÄ? z dodatkiem czosnku i pieprzu. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? miÄ?so i gotowaÄ? pod przykryciem, na ma??ym ogniu przez 30 - 40 min. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, dodaÄ? do podgotowanego miÄ?sa i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. WykorzystaÄ? je do przyrzÄ?dzania sa??atki. MiÄ?kkie miÄ?so wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki, ob??o??yÄ? ziemniakami pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i pokrajanÄ? w czÄ?stki cytrynÄ?. Je??li nie ma cytryny, podamy sok cytrynowy do skropienia miÄ?sa. PodawaÄ? danie z dodatkiem sur??wek i jab??ek lub ??liwek rozgotowanych na mus.
|