80 dag cielÄ?ciny (g??rka, mostek, kark??wka)
2 zÄ?bki czosnku
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
20 dag pieczarek
s??l
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
CielÄ?cinÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien. Czosnek obraÄ? posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ? i masÄ? czosnkowÄ? natrzeÄ? miÄ?so. PozostawiÄ? na kilkana??cie minut, a nastÄ?pnie w??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 40 min. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, dodaÄ? do podgotowanego miÄ?sa i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, zalaÄ? wrzÄ?cym wywarem z gotowania miÄ?sa zagotowaÄ?, odcedziÄ?. Ugotowane miÄ?so wyjÄ?Ä? z wywaru, w??o??yÄ? do rondelka, przek??adajÄ?c pieczarkami. PodlaÄ? 3 ??y??kami wywaru dusiÄ? pod przykryciem kilka minut, przyprawiÄ? solÄ? do smaku. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e i fasolki szparagowej z wody. Ugotowane w wywarze warzywa wykorzystaÄ? na sa??atkÄ?.
|