6 dkg t??uszczu
20 dkg mÄ?ki
1 jajo
3/4. pojedynczego proszku spulchniajÄ?cego
16 dkg cukru
1/4 litra mleka
s??l
2 dkg kakao
1 dkg mas??a i mÄ?ka do formy |
PrzygotowaÄ? formÄ? budyniowÄ? i nastawiÄ? wodÄ?. UtrzeÄ? t??uszcz z jajem, dodajÄ?c cukier, kakao i po trochu wlewajÄ?c czÄ???Ä? mleka. DosypaÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? resztÄ? mleka, starannie rozetrzeÄ?, dodaÄ? s??l. Na ko??cu wsypaÄ? proszek, rozetrzeÄ? go z ciastem. Ciasto wylaÄ? do formy, zamknÄ?Ä? jÄ?, wstawiÄ? do naczynia z wrzÄ?cÄ? wodÄ? i gotowaÄ? 45 minut. FormÄ? wyjÄ?Ä? i otworzyÄ?, sprawdziÄ?, czy ciasto ugotowane, okroiÄ? je od ??cian formy i wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek. Gdy ciasto trochÄ? przestygnie, pokroiÄ? i podawaÄ? z sorbetem sur??wkowym, sokiem owocowym, lub s??odkim sosem.
|