80 dag cielÄ?ciny (g??rka, kark??wka, mostek)
60 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
ziele angielskie
pieprz
s??l
3 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem |
MiÄ?so umyÄ?, oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, pokrajaÄ? na porcje. ZagotowaÄ? 2 szklanki wody z dodatkiem soli, czosnku i zmia??d??onego ziela angielskiego (3 ziarna). Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? przygotowane miÄ?so. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu 40-50 min. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami lub poszatkowaÄ? na szatkownicy, dodaÄ? do przegotowanego miÄ?sa i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. W czasie gotowania p??yn powinien niemal ca??kowicie odparowaÄ?. UgotowanÄ? potrawÄ? przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ? z koperkiem. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|