40 dag cielÄ?ciny bez ko??ci (okrawki)
1 bia??ko
4 ??y??ki posiekanej naci pietruszki,
s??l
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
2 zÄ?bki czosnku |
MiÄ?so umyÄ?, oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien zemleÄ? dwukrotnie w maszynce. Do masy miÄ?snej dodaÄ? bia??ko i 2i 3 ilo??ci posiekanej pietruszki oraz 4-5 ??y??ek zimnej wody. WyrobiÄ? masÄ? starannie drewnianÄ? ??y??kÄ? lub robotem, wykorzystujÄ?c przystawkÄ? w kszta??cie litery S. PrzyprawiÄ? solÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody, gotowaÄ? pod przykryciem 10-15 min. W tym czasie rÄ?kami zwil??onymi wodÄ? uformowaÄ? z masy miÄ?snej kule. Rozp??aszczyÄ? na zwil??onej desce, kszta??tujÄ?c okrÄ?g??e kotleciki. W??o??yÄ? do wrzÄ?cego wywaru dodaÄ? posiekany czosnek. GotowaÄ? pod przykryciem ok. 20 min. Ugotowane kotlety wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pozostawionÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?) i z warzywami gotowanymi (marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa).
|