30 dag ozork??w cielÄ?cych
60 dag n????ek cielÄ?cych
2 zÄ?bki czosnku
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka seler, cebula)
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
s??l |
Ozorki umyÄ?, najlepiej szczotkÄ?, op??ukaÄ?. W??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego i gotowaÄ? pod przykryciem. Gdy zacznÄ? miÄ?knÄ?Ä?, wyjÄ?Ä? z wywaru, w??o??yÄ? do zimnej wody. Z ostudzonych zdjÄ?Ä? sk??rÄ?. N????ki oczy??ciÄ? starannie, umyÄ?, porÄ?baÄ?, w??o??yÄ? do zimnej wody, osoliÄ?, dodaÄ? przyprawy. GotowaÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu. Kiedy n????ki zmiÄ?knÄ?, warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ? i dodaÄ? do gotujÄ?cych siÄ? n????ek. R??wnocze??nie w??o??yÄ? oz??r i obrany, pokrajany czosnek oraz kawa??ek listka laurowego. UgotowaÄ? do miÄ?kko??ci. OdcedziÄ? wywar przez bardzo gÄ?ste sitko. Ostudzony ozorek pokrajaÄ? w cienkie plasterki. MiÄ?so n????ek oddzieliÄ? od ko??ci pokrajaÄ?. W salaterce u??o??yÄ? ozorki przek??adajÄ?c miÄ?sem n????ek i ozdobnie pokrajanÄ? marchewkÄ? z wywaru. ZalaÄ? przecedzonym, krzepnÄ?cym wywarem. SalaterkÄ? przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki do zestalenia siÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem chrzanu utartego z jab??kami lub z sosem chrzanowym na jogurcie oraz z pieczywem.
|