60 dag ozork??w cielÄ?cych
50 dag warzyw mieszanych
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/3 szklanki mleka
s??l
pieprz
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
Ozorki umyÄ? starannie, najlepiej wyszorowaÄ? szczotkÄ? i wykrajaÄ? gruczo??y ??linowe. ZagotowaÄ? wodÄ? z dodatkiem listka laurowego i zmia??d??onego ziela angielskiego, osoliÄ?. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? ozorki i gotowaÄ? pod przykryciem przez 30-40 min. WyjÄ?Ä?, w??o??yÄ? na chwilÄ? do zimnej wody. Gdy ostygnÄ?, ??ciÄ?gnÄ?Ä? z nich sk??rÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w makaronik. Oczyszczone ozorki w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody, dodaÄ? warzywa, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Gdy p??yn niemal ca??kowicie odparuje, dodaÄ? mleko. GotowaÄ? jeszcze kilka minut. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem pur??e z ziemniak??w (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z sa??aty lub pomidor??w.
|