60 dag cielÄ?ciny bez ko??ci (udziec)
15 dag cebuli
25 dag zielonej papryki,
4 zÄ?bki czosnku
20 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
4 ??y??ki drobno posiekanego koperku
s??l
ostra papryka |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w s??upki, lekko podrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu, a nastÄ?pnie prze??o??yÄ? do rondelka. UmyÄ? paprykÄ? i pomidory. CebulÄ? i czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, dodaÄ? do obrumienionego miÄ?sa, posoliÄ?, dodaÄ? trochÄ? wody i dusiÄ? na ma??ym ogniu. PaprykÄ? przekrajaÄ?, oczy??ciÄ? z nasion, pokrajaÄ? w makaronik, dodaÄ? do duszÄ?cego siÄ? miÄ?sa. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, w miarÄ? potrzeby lekko podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ? lub wywarem z warzyw. Pomidory sparzyÄ?, obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ?, dodaÄ? do miÄ?kkiego miÄ?sa, dusiÄ? jeszcze kilkana??cie minut. PrzyprawiÄ? solÄ? i ostrÄ? sproszkowanÄ? paprykÄ?. Wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? koperkiem. PodawaÄ? z pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|