60 dag cielÄ?ciny lub miÄ?sa jagniÄ?cia bez ko??ci
15 dag marchwi
15 dag selera bulwiastego lub naciowego
10 dag cebuli
10 dag konserwowanego groszku odcedzonego z zalewy
1/2 szklanki ma??lanki
listek laurowy
s??l
pieprz
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, pokrajaÄ? w plasterki, zbiÄ? t??uczkiem, lekko obrumieniÄ? na patelni powleczonej masÄ? typu teflon, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w makaronik lub rozdrobniÄ? na specjalnej szatkownicy. MiÄ?so prze??o??yÄ? do rondla, przek??adajÄ?c je warzywami; dusiÄ?, podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Gdy miÄ?so i warzywa bÄ?dÄ? miÄ?kkie, dodaÄ? ma??lankÄ? i groszek. ZagotowaÄ?, przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PosypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?) i z r????norodnymi sur??wkami sezonowymi.
|