50 dag ugotowanej cielÄ?ciny lub miÄ?sa jagniÄ?cia bez ko??ci
20 dag zielonej papryki
20 dag pieczarek
1/2 szklanki chudego mleka
ostra sproszkowana papryka
s??l
pieprz
4 ??y??ki posiekanych listk??w rze??uchy z pietruszkÄ? i bazyliÄ? |
Ugotowane miÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ?. PaprykÄ? i pieczarki umyÄ?. PaprykÄ? oczy??ciÄ? z nasion, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. Pieczarki oczy??ciÄ? i tak??e pokrajaÄ?, wymieszaÄ? z paprykÄ?, wsypaÄ? do rondelka, posoliÄ?. OgrzewaÄ? na ma??ym ogniu przez ok. 5 min stale mieszajÄ?c. PodduszonÄ? paprykÄ? z pieczarkami podlaÄ? mlekiem, dodaÄ? szczyptÄ? ostrej papryki i nieco pieprzu, wymieszaÄ?. DodaÄ? pokrajane miÄ?so, dusi pod przykryciem na ma??ym ogniu czÄ?sto mieszajÄ?c. SprawdziÄ? smak, ewentualnie dodaÄ? nieco pieprzu lub ostrej papryki. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?. PosypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkami lub na zimno z dodatkiem sa??atek warzywnych.
|