60 dag cielÄ?ciny lub miÄ?sa jagniÄ?cia bez ko??ci
40 dag selera naciowego
1 kostka maggi
10 dag cebuli
listek laurowy
2 zÄ?bki czosnku
1/2 szklanki soku pomidorowego
s??l
pieprz |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? czosnkiem roztartym z solÄ?, obrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu. Prze??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu do czasu, a?? po nak??uciu widelcem lub szpikulcem bÄ?dzie wyp??ywa?? przezroczysty p??yn. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. ?odygi selera umyÄ?, oczy??ciÄ? z w????kien, tak jak rabarbar, pokrajaÄ? w poprzek w cienkie plasterki i razem z cebulÄ? dodaÄ? do duszÄ?cego siÄ? miÄ?sa. Gdy seler zacznie miÄ?knÄ?Ä?, podlaÄ? sokiem lub przecierem pomidorowym, dodaÄ? kostkÄ? Maggi, posoliÄ? i dusiÄ? przez kilka minut. MiÄ?kkie miÄ?so wyjÄ?Ä?, pokrajaÄ? w plasterki, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. Uduszone warzywa przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem i ob??o??yÄ? nimi miÄ?so. PodawaÄ? z ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|