60 dag cielÄ?ciny lub miÄ?sa jagniÄ?cia bez ko??ci
2 zÄ?bki czosnku
3 ??y??ki sosu sojowego (ewentualnie przyprawy do zup)
10 dag cebuli
20 dag selera
15 dag brukselki
s??l
pieprz
imbir |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?. PokrajaÄ? w plasterki, zbiÄ? t??uczkiem i uformowaÄ? owalne bitki. NatrzeÄ? je czosnkiem roztartym z solÄ?, u??o??yÄ? w niskim, szerokim rondlu, opr??szyÄ? imbirem, skropiÄ? sosem sojowym. DusiÄ? pod przykryciem, podlewajÄ?c w miarÄ? potrzeby gorÄ?cÄ? wodÄ? lub wywarem z warzyw. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. Seler umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, dodaÄ? z cebulÄ? do duszÄ?cego siÄ? miÄ?sa, osoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci. BrukselkÄ? oczy??ciÄ?, umyÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody, ugotowaÄ? w odkrytym rondlu. Uduszone miÄ?so po??Ä?czyÄ? z ugotowanÄ?, odcedzonÄ? brukselkÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, imbirem i pieprzem. Wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PodawaÄ? z ziemniakami pieczonymi (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z zielonej sa??aty lub z czerwonej kapusty.
|