50 dkg kwa??nych jab??ek
4 bia??ka (piana)
ok. 20 dkg cukru
2 dkg mas??a do smarowania p????miska
sk??rka cytrynowa |
Jab??ka op??ukaÄ?, u??o??yÄ? ciasno w rondlu i upiec w ??rednio nagrzanym piekarniku. Ogniotrwa??y p????misek posmarowaÄ? mas??em. UbiÄ? pianÄ?, wmieszaÄ? jÄ? (r??zgowÄ? trzepaczkÄ? do ubijania) do gorÄ?cej marmolady; gdy siÄ? po??Ä?czy, odstawiÄ? z p??yty, przyprawiÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ?. MasÄ? wy??o??yÄ? ??y??kÄ? spiÄ?trzajÄ?c jÄ? na p????misku ogniotrwa??ym, ustawiÄ? na blasze i w??o??yÄ? do gorÄ?cego piekarnika (ok. 220?C). Gdy suflet wyro??nie i powierzchnia jego lekko zrumieni siÄ? (ok. 20 min j, podawaÄ? wprost z pieca, gdy?? suflet stygnÄ?c szybko opada.
|