60 dag cielÄ?ciny bez ko??ci
tymianek
ga??ka muszkato??owa
pieprz
s??l
20 dag pieczarek
2 ??y??ki soku cytrynowego
20 dag cebuli
2 ??y??ki umytego, drobno posiekanego szczypiorku |
Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, drobno posiekaÄ? skrapiajÄ?c sokiem cytrynowym. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, posoliÄ?, w??o??yÄ? do rondelka razem z pieczarkami i wymieszaÄ?. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci na ma??ym ogniu, w miarÄ? potrzeby skrapiajÄ?c wodÄ?. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem, wymieszaÄ? ze szczypiorkiem, ostudziÄ?, zmiksowaÄ?. MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w plastry. ZbiÄ? t??uczkiem, uformowaÄ? owalne bitki. Opr??szyÄ? je solÄ? wymieszanÄ? z rozkruszonym tymiankiem, utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? i pieprzem. PrzygotowaÄ? kawa??ki folii aluminiowej, na ka??dym u??o??yÄ? po jednej bitce. Na powierzchni bitek rozsmarowaÄ? r??wnomiernie pur??e z pieczarek. Ka??dÄ? bitkÄ? owinÄ?Ä? starannie foliÄ?. U??o??yÄ? w brytfannie, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Bitki razem z foliÄ? u??o??yÄ? na p????misku i od razu podawaÄ? z dodatkiem pieczonych ziemniak??w (1-2 na porcjÄ?) i sur??wek.
|