1 kg giczy cielÄ?cych (2 sztuki)
30 dag cebuli
4 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz |
Gicze oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, opiec na grillu lub na patelni do sma??enia bez t??uszczu, lekko rumieniÄ?c ze wszystkich stron. Prze??o??yÄ? do rondla, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem z dodatkiem posiekanego czosnku. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? drobno, dodaÄ? do miÄ?sa. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, w miarÄ? potrzeby skrapiajÄ?c wodÄ?. Gicze przekrajaÄ? na po????wki usuwajÄ?c ko??ci. Sos przetrzeÄ? lub zmiksowaÄ?, zagrzaÄ?. MiÄ?so u??o??yÄ? na p????misku, polaÄ? sosem. PodawaÄ? z ziemniakami z wody (1-2 sztuki na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z marchwi i chrzanu.
|