60 dag cielÄ?ciny lub miÄ?sa z jagniÄ?cia bez ko??ci
3 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz,
1 ??y??ka oliwy lub oleju |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?. NatrzeÄ? starannie czosnkiem roztartym z solÄ? i wymieszanym z pieprzem. U??o??yÄ? w misce, przykryÄ?, postawiÄ? na ok. 1 godz. w lod??wce. WyjÄ?te z lod??wki miÄ?so posmarowaÄ? r??wnomiernie oliwÄ? lub olejem. U??o??yÄ? na dostatecznie du??ym kawa??ku folii aluminiowej, owinÄ?Ä?, u??o??yÄ? w brytfannie, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i upiec. Piecze?? powinna siÄ? r??wnomiernie zrumieniÄ?. Upieczone miÄ?so odwinÄ?Ä? z folii, pokrajaÄ? w plasterki w poprzek w????kien, u??o??yÄ? na p????misku, ob??o??yÄ? pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wek z zielonej sa??aty lub ze ??wie??ych og??rk??w i z musem z jab??ek. Piecze?? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z sa??atkami z warzyw.
|