Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PIECZE?? CIELÄ?CA LUB Z JAGNIÄ?CIA "NATURALNA"

1,20 kg cielÄ?ciny lub miÄ?sa z jagniÄ?cia bez ko??ci
5 zÄ?bk??w czosnku
1 ??y??ka suszonego majeranku lub sza??wi
s??l
2 ??y??ki oliwy lub oleju
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?. W??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, odcedziÄ?. NatrzeÄ? starannie czosnkiem roztartym z solÄ? i wymieszanym z rozkruszonymi zio??ami. PostawiÄ? w lod??wce w przykrytej misce na ok. 1 godz. Na patelni do sma??enia bez t??uszczu rozgrzaÄ? olej lub oliwÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so, obrumieniÄ? r??wnomiernie ze wszystkich stron, u??o??yÄ? w brytfannie, skropiÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Upiec, podlewajÄ?c kilkakrotnie wodÄ?. Upieczone miÄ?so wyjÄ?Ä? z piekarnika, sprawdziÄ? nak??uwajÄ?c widelcem lub szpikulcem. Je??eli wyp??ywa przezroczysty p??yn, ??wiadczy to o dostatecznym upieczeniu miÄ?sa. Je??li p??yn jest zabarwiony na r????owo, nale??y miÄ?so piec w dalszym ciÄ?gu lub podlane wodÄ? dusiÄ? na p??ycie na niewielkim ogniu. GotowÄ? piecze?? pokrajaÄ? w plasterki, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. PodawaÄ? z dodatkiem pieczonych ziemniak??w i sa??aty lub sur??wki ze ??wie??ych og??rk??w. Po??Ä?danym dodatkiem bÄ?dzie kompot, ale bez cukru. Piecze?? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z sa??atkami z warzyw lub z musem owocowym (jab??ka, ??liwki).
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design