60 dag cielÄ?ciny bez ko??ci
3 zÄ?bki czosnku
20 dag pieczarek
10 dag cebuli
1 bia??ko
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, przekrajaÄ? wzd??u?? w 3-4 miejscach, formujÄ?c w ten spos??b p??at. ZbiÄ? go t??uczkiem, rozp??aszczajÄ?c. NatrzeÄ? czosnkiem roztartym z solÄ?, zwinÄ?Ä?, od??o??yÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, posoliÄ?, ogrzewaÄ? na ma??ym ogniu mieszajÄ?c, a?? zmiÄ?knie i lekko z??????knie. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, skropiÄ? sokiem cytrynowym lub zaprawÄ? i utrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, dodaÄ? do cebuli, poddusiÄ?. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem, wymieszaÄ? z posiekanÄ? naciÄ? pietruszki i bia??kiem. Przygotowany p??at miÄ?sa roz??o??yÄ? na desce, posmarowaÄ? masÄ? pieczarkowÄ? w ten spos??b, aby nie dochodzi??a do brzeg??w miÄ?sa. ZwinÄ?Ä? p??at wzd??u?? d??u??szego boku w ??cis??y rulon, obwiÄ?zaÄ? bawe??nianÄ? nitkÄ?, tak jak baleron. Lekko obrumieniÄ? wk??adajÄ?c na patelniÄ? do sma??enia bez t??uszczu. NastÄ?pnie prze??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? wodÄ?, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Z uduszonego do miÄ?kko??ci miÄ?sa zdjÄ?Ä? nitkÄ?, pokrajaÄ? je w poprzek na plastry, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, polaÄ? sosem, kt??ry siÄ? wytworzy?? w czasie duszenia. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pieczonych (1-2 na porcjÄ?) i warzyw gotowanych. PrzyrzÄ?dzonÄ? w ten spos??b piecze?? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem sa??atek z warzyw.
|