Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
SZTUKA MIÄ?SA

1,20 kg prÄ?gi wo??owej (z ko??ciÄ?)
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
15 dag cebuli
s??l
listek laurowy
pieprz
1/4 szklanki mleka
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki
MiÄ?so umyÄ?, przerÄ?baÄ? w poprzek ko??ci. ZagotowaÄ? wodÄ?, osoliÄ?. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? przygotowane miÄ?so, dodaÄ? listek laurowy i kilka ziaren zmia??d??onego pieprzu. GotowaÄ? pod przykryciem, na ma??ym ogniu przez ok. 2 godz. CebulÄ? umyÄ? (nie obieraÄ?), u??o??yÄ? nad p??omieniem gazowym lub na p??ycie kuchennej. Powinna siÄ? dobrze zrumieniÄ? ze wszystkich stron. ZrumienionÄ? cebulÄ? dodaÄ? do podgotowanego miÄ?sa, wk??adajÄ?c jednocze??nie umyte, oczyszczone i op??ukane warzywa. UgotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Ugotowane miÄ?so wyjÄ?Ä? z wywaru, pokrajaÄ? na porcje, w??o??yÄ? do rondelka, skropiÄ? roso??em. Ugotowane warzywa pokrajaÄ? w kostkÄ?, w??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? mlekiem, chwilkÄ? poddusiÄ?, przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem i wymieszaÄ? z posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. MiÄ?so podgrzaÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, ob??o??yÄ? przygotowanymi warzywami. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?). Wywar z miÄ?sa wykorzystaÄ? na zupÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design