1,20 kg prÄ?gi wo??owej (z ko??ciÄ?)
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka seler)
15 dag cebuli
s??l
listek laurowy
pieprz
5 dag utartego chrzanu
1/2 szklanki ma??lanki
10 dag jab??ka
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa |
MiÄ?so przygotowaÄ? i ugotowaÄ? jak w powy??szym przepisie. Ugotowane miÄ?so pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? w rondelku, podlaÄ? roso??em. ZagrzaÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, ozdobiÄ? kilkoma kawa??kami marchewki z wywaru. PodawaÄ? z dodatkiem sosu chrzanowego w sosjerce. PrzygotowujÄ?c sos, utarty chrzan wymieszaÄ? z ma??lankÄ? i utartym na tarce z du??ymi otworami jab??kiem, przyprawiÄ? do smaku solÄ? i sokiem cytrynowym. Jako dodatek podaÄ? ziemniaki z wody (1-2 na porcjÄ?) i og??rek kwaszony.
|